- Van Kaathoven
- Kennis
- Nieuws
- Vier vooroordelen over de vuilnisophaler ontmaskerd
Vier vooroordelen over de vuilnisophaler ontmaskerd
Een fijne, opgeruimde leefomgeving: daar wordt een mens gelukkig van. Daarom zijn schone straten in dorpen en steden zo belangrijk. Maar ze blijven niet vanzelf spic en span. In Brabant en Limburg hebben we dat te danken aan de vuilnisophalers van Van Kaathoven. Zij vormen een essentiële beroepsgroep voor de samenleving. Toch kleven er een aantal vooroordelen aan. Maar wat is ervan waar? We stappen in de wagen en vragen het aan chauffeur Bjorn.
Bjorn, krijg jij veel te maken met vooroordelen?
“Zelf merk ik weinig van de vooroordelen over mijn beroep. Ik weet dat ze er zijn, maar toch ervaar ik vooral dat dit dankbaar werk is. Mensen komen soms nog snel met een zakje afval naar buiten rennen. Dat wij dat dan met liefde en plezier voor ze meenemen, geeft veel blije en positieve reacties.”
Mythe of maatstaf
Zit je eenmaal in het vak, dan krijg je dus minder met vooroordelen te maken dan gedacht. Toch kunnen ze soms een drempel vormen om over te stappen naar deze branche. Daarom is dit het moment van de waarheid. Wat zijn de drie grootste vooroordelen en zijn die een mythe of een maatstaf?
Vooroordeel 1: vuilnis ophalen is vuil werk
Bjorn vertelt: “Dit valt erg mee. We halen verschillende afvalstromen op, zoals pmd, papier en karton. Daar ruik je niks van. Er is eigenlijk maar één afvalsoort die je wat sterker ruikt: groente-, fruit- en tuinafval.” Het is dus voorbarig om daarmee een compleet beroep te bestempelen. Sterker nog: je werkt als afvalophaler buiten, dus je ademt vooral de frisse buitenlucht in.
Vooroordeel 2: vuilnisophaler is een simpel beroep
Vuilnis ophalen vraagt fysieke én mentale kracht; dat maakt deze baan een uitdaging. Je moet een doorzetter zijn, met flinke spierballen. Bjorn: “Vroeg opstaan, veel onderweg zijn en als belader ook nog de hele dag tillen: dat kan niet iedereen.” Als vuilnisophaler ben je daarnaast een cruciaal onderdeel van de maatschappij: zonder jou wordt Nederland een vuilnisbelt.
Vooroordeel 3: iedere vuilnisophaler is hetzelfde
“Veel mensen noemen vuilnisophalers standaard vuilnismánnen, niet vuilnisvróúwen. Dat klopt al niet”, zegt Bjorn lachend. Hij zwaait ondertussen naar collega Femke, die in een andere wagen voorbijkomt op de route. Ook bij de wagen van Bjorn werkt vandaag een kleurrijk gezelschap. Bjorn: “David komt uit Polen en is een van de vrolijkste collega’s die ik ken. Pedro komt uit Portugal en studeerde daar voorheen rechten; hij doet dit werk tijdelijk om te sparen voor een huis.”
Vooroordeel 4: vuilnis ophalen betaalt slecht
Een nette cao, waarin je door middel van ervaring kunt doorgroeien in salaris, loon dat nog eens regelmatig flink verhoogd: al deze punten ontmaskeren dit vooroordeel al meteen. Bjorn: ''Mijn collega Pedro komt uit Portugal, hij werkt in Nederland bij Van Kaathoven juist omdat het goed verdient. Zo kan hij sparen voor zijn huis in zijn thuisland.''
>> Lees meer over de paradijsvogels van Van Kaathoven
De conclusie
Het werk als vuilnisophaler is belangrijk, goed betaald, uitdagend en vooral dankbaar. Zonder onze vuilnisophalers wordt Nederland een rommeltje. Ze werken in de frisse buitenlucht en bewegen volop terwijl ze geld verdienen. Als er dus nog twijfels waren over de overstap naar dit beroep, mogen ze linea recta de prullenbak in. Wij zijn blij met onze vuilnisophalers.
Maak Nederland een stukje schoner en kom werken bij Van Kaathoven.
Solliciteer nu!